• youuinsttaaffccbb
TEST
Instant Articles, Jetë, Lajme

Festa e Pashkëve, ja cilat janë simbolet

Pashkët janë festat në të cilat të krishterët festojnë Ringjalljen e Jezusit. Kjo festë bie në ditë të ndryshme në varësi të kalendarit katolik, ortodoks dhe hebre.

Sipas ‘Pesquisa Escolar’, festa e Pashkëve ka dhe disa simbole të caktuara si:

Peshku – Të krishterët janë njohur nga simboli i peshkut për shumë vite. Marrëdhënia me Pashkën është në faktin se shfaqjet e Jezusit pas ringjalljes janë gjithmonë të lidhura me praninë e peshkut.

 

Palma- Kur Jezusi hyri në Jerusalem, njerëzit e morën atë duke mbajtur degë palme. Edhe sot, ky ritual ka bërë që palma të jetë një simbol.

 

Qengji- nënkupton Krishtin sakrifikuar në favor të kopesë së tij.

Kryqi – përfaqëson gjithë kuptimin e Pashkëve, ringjalljen dhe gjithashtu vuajtjen e Krishtit.

Buka dhe vera – që simbolizojnë jetën e përjetshme, trupi dhe gjaku i Jezusit, iu ofrua dishepujve të tij në Darkën e Fundit, për të festuar jetën e përjetshme.

 

Qiriri i Pashkëve- qiri i madh që është ndezur në të Shtunën e Shenjtë. Do të thotë: “Krishti, drita e njerëzve”. Letrat greke Alpha dhe Omega shkruajtur në të, thonë: “Perëndia është fillimi dhe fundi i gjithçkaje”.

Lepuri-  Imazhi i lepurit simbolizon pjellorinë dhe aftësinë e kishës për të prodhuar vazhdimisht dishepuj të tjerë.

Vezët: Vezët janë një simbol i lashtë i jetës së re. Ato përfaqësojnë ringritjen e Jezusit nga varri dhe ringjalljen e tij. Ngjyra e kuqe përfaqëson gjakun e Krishtit, ndërsa lëvozhga e fortë e vezës së zier përfaqëson varrin e Krishtit. Tradita e përplasjes dhe thyerjes së vezës, nënkupton hapjen e varrit dhe ringjalljen e Jezu Krishtit./revistawho.com