• youuinsttaaffccbb
TEST
Breaking News, Instant Articles, Lajme

Çfarë kalon në kokën e një vajze 10-vjeçare?!

 

Iris Hazizaj sapo ka mbushur 10-vjeç.
Sipas studimeve të huaja mosha 10-vjeçare tek fëmijet lidhet me ndryshime të mëdha në të gjitha fushat e jetës së tyre. Por çfarë ekzaktësisht? I sjellim më poshtë sipas ‘Grow by web’:

Zhvillimi mendor dhe fizik

Vajzat rriten më shpejt se djemtë dhe mund të kenë ndryshime të mëdha në moshën 10 vjeç. Vajza juaj mund të fillojë të tregojë shenjat e para të pubertetit, pamja nis të ndryshojë dhe ju duhet të qëndroni pranë tyre për të folur rreth çdo ndryshimi, duke e bërë raportin sa më miqësor. Do të vini re se fëmija mund të bëhet më i fortë, të ketë një ekuilibër dhe koordinim më të mirë. Do të kenë shumë energji për të vrapuar, kërcyer, e gjatë kësaj kohe mund t’i inkurajoni në sporte të ndryshme.

Sociale

Nga ana sociale fëmijët 10-vjecarë, kryesisht vajzat mund të kenë dëshirë të kenë një kafshë në shtëpi si qen apo mace. Bashkëjetesa me ta do i mësojë më shumë rreth ndjenjave të drejta apo të gabuara dhe do të mësojnë të jenë besnikë. Ata gjithashtu mund të shijojnë më shumë kohë vetëm në dhomën e tyre në privatësi.

Akademik

Në moshën 10 vjeç, vajza juaj duhet të ketë aftësi të mira për të shkruar dhe deri në klasën e pestë të lexojë libra që janë më sfiduese. Ata duhet të jenë në gjendje të bëjnë shumicën e mëposhtme:

-Vini në dukje idenë kryesore të diçkaje që ata lexojnë

-Shpjegoni se si autori i përdori faktet për të mbështetur idetë e tyre

-Kuptoni informacione të hollësishme në vizatime, afate kohore dhe tabela

-Merrni shënime, organizoni fakte dhe shkruani raporte nga materiali

-Merrni pjesë në diskutime në klasë dhe ndani idetë e tyre

-Në matematikë, ata duhet të jenë në gjendje të bëjnë probleme më të vështira me fjalë dhe të punojnë me thyesa dhe dhjetore.

Nëse mendoni se fëmija juaj po lufton në shkollë, bisedoni me mësuesin e tij për të parë nëse keni arsye për tu shqetësuar. Mësuesi i tyre gjithashtu mund të sugjerojë mënyra se si mund t’i ndihmoni në punën e shkollës dhe t’i mbani të interesuar të mësojnë.

Roli juaj

Ndërsa vajza juaj kënaqet të jetë me miqtë e tyre, ju jeni akoma i rëndësishëm në jetën e tyre. Tregoni mbështetjen tuaj duke qenë në të gjitha aktivitetet e tyre dhe jini pozitiv në reagimet tuaja. Përqendrohuni te sukseset, dhe nëse keni nevojë t’i korrigjoni ato në një farë mënyre, bëjeni një nga një dhe jo para miqve të tyre. Secili mik dhe anëtar i familjes është unik dhe të gjithë ne zhvillohemi me hapa të ndryshëm./revistawho.com

 

 

Fotografe: Blerta Pançi