• youuinsttaaffccbb
TEST
A e dini se ..., Jetë, Këshilla, Shëndet

Veshkat tuaja janë në rrezik. Ja shenjat që ju paralajmërojnë

Veshkat janë thelbësore për shëndetin tuaj, ato pastrojnë dhe çhelmojnë trupin, si dhe filtrojnë gjak në baza ditore.

Ato janë të vendosura nën brinjë. Eleminojnë mbeturinat dhe lëngjet e tepërta nga trupi, rregullojnë nivelet elektrolite, rregullojnë presionin e gjakut dhe mbajnë kockat të forta dhe të shëndetshme.

Nëse veshkat janë të rrezikuara dhe funksioni i tyre pengohet, shëndeti juaj është në rrezik. Prandaj, është me rëndësi të madhe të mësoni të dalloni shenjat e trupit që tregojnë dëmtimin e veshkave:

Ndryshime në urinim:

  • Probleme me procesin e urinimit
  • Ngjyrë e zbehtë e urinës, nevojë e shpeshtë për urinim, dhe në sasi të mëdha
  • Urinë e shkumëzuar
  • Urinë e errët, zvogëlim i nevojës për urinim, apo sasi e reduktuar e urinës
  • Urinim i vazhdueshëm gjatë natës
  • Presion gjatë urinimit

Shije metalike në gojë: Për shkak të depozitave të mbeturinave në gjak, një person mund të ketë frymë të keqe apo një shije të ndryshme( krahasuar me ditët e tjera) në gojë. Në rast të dëmtimit të rëndë të veshkave, personi mund të përjetojnë një ndryshim të madh në shijen e disa ushqimeve, si dhe oreks të dobët.

Lodhje: Në rastin e veshkave të shëndetshme, ato prodhojnë (erythropoietin), i cili është një hormon që prodhon qelizat e kuqe të gjakut të cilat furnizojnë me oksigjenin e nevojshëm trupin. Nëse numri i qelizave të kuqe të gjakut ulet, personi përjeton lodhje të trurit dhe dëmtim të muskujve. Kjo është një shenjë e zakonshme e anemisë të rëndë.

Dhimbje: Një tjetër shenjë e zakonshme është dhimbja në pjesën e sipërme të shpinës dhe dhimbja mund të shoqërohet me gurë në veshka apo infeksione.

Irritim i lëkurës: Depozitat e mbeturinave mund të çojnë në probleme me veshkat dhe lëkura mund të irritohet dhe të skuqet. Mbetjet e akumuluara në gjak, mund ta bëjnë lëkurën të irrituar dhe të thatë. Kjo mund të lehtësohet pak me përdorimin e kremrave të posaçëm, por problemi i vërtetë është i brendshëm, dhe duhet të trajtohet si i tillë./Shendeti