• youuinsttaaffccbb
TEST
Jetë

A është dembelizmi një shenjë e inteligjencës së lartë?

Rezultatet e studimit zbuluan se grupi që mendonin shumë ishin shumë më pak aktivë se sa ata që nuk mendonin. Studimi i ri duket se ka provuar teorinë se njerëzit e mençur shpenzojnë më shumë kohë duke u dembelosur se sa homologët e tyre aktivë. Përfundimet nga një studim me bazë në SHBA duket se mbështesin idenë se njerëzit me një IQ të lartë mërziten më lehtë, duke çuar të shpenzojnë më shumë kohë të angazhuar në mendime. Dhe njerëzit aktivë mund të jenë më të ashpër pasi ata kanë nevojë për të stimuluar mendjen e tyre me veprimtari të jashtme, ose për të shpëtuar mendimet e tyre, ose për shkak se ata mërziten shpejt. Hulumtuesit nga Universiteti i Gjirit të Floridës dhanë një provë klasike – që daton tre dekada para – me një grup studentësh. Pyetësori ”Nevoja për njohje” u kërkoi pjesëmarrësve të vlerësonin se sa fort ata binin dakord me deklarata të tilla si “Unë me të vërtetë gëzoj një detyrë që përfshin ardhjen me zgjidhje të reja për problemet”, dhe “Unë mendoj aq sa është e nevojshme të mendoj”. Studiuesit, të udhëhequr nga Todd McElroy, zgjodhën 30 ‘mendimtarë’ dhe 30 ‘jo-mendimtarë “nga grupi i kandidatëve. Gjatë shtatë ditëve të ardhshme të dy grupet vendosën një pajisje dore, e cila gjurmoi lëvizjet e tyre dhe nivelet e aktivitetit, duke siguruar një rrjedhë të vazhdueshme të të dhënave se sa fizikisht aktivë ishin. Rezultatet treguan se grupi i mendimtarëve ishin shumë më pak aktivë gjatë javës se sa jo-mendimtarët, shkruan “businessmag.al”. Përfundimet e studimit, botuar në “Journal of Health Psychology”, janë përshkruar si “shumë të rëndësishme” dhe “të fuqishme” në terma statistikorë. Por fundjavat nuk treguan asnjë ndryshim në mes të dy grupeve, diçka që nuk ka qenë në gjendje të shpjegohet. Hulumtuesit sugjeruan se jo mendimtarët mërziten më lehtë, kështu që duhet të mbushnin kohën e tyre me aktivitet fizik. Mr McElroy sugjeroi se njerëzit më pak aktivë, pa marrë parasysh se sa të zgjuar janë, duhet të synojnë të rrisin nivelin e tyre të aktivitetit të përgjithshëm për të përmirësuar shëndetin e tyre. ‘Shoqëria Psikologjike Britanike’ citoi studimin, duke thënë: “Në fund të fundit, një faktor i rëndësishëm që mund të ndihmojë individët më të zhytur në mendime të luftojnë nivelin e tyre të ulët të aktivitetit mesatar është ndërgjegjësimi. “Ndërgjegjësimi i tendencës së tyre për të qenë më pak aktivë, e shoqëruar me një vetëdije të kostos lidhur me pasivitetin, bën që njerëzit më mendimtarë të zgjedhin të bëhen më aktivë gjatë ditës.”