• youuinsttaaffccbb
TEST
Breaking News, Lajme, Shëndet

Zbulohet ku fshihet autizmi në trurin e fëmijëve

Një grup kërkuesish të institutit francez “Cnrs” ka zbuluar një shenjues të ri për diagnostikimin e hershëm të autizmit. Bëhet fjalë për një anomali që “fshihet” në rajonin e trurit përgjegjës për zhvillimin e gjuhës, zona e Stërvitjes dhe që mund të identifikohen tashmë në moshën dy vjeçare, në sajë të një resonance të thjeshtë magnetike. Studimi jep shpresa të reja konkrete për diagnostikimin dhe luftimin e autizmit në pacientët më të rinj.
Testi
Studimi shqyrtoi tri grupe fëmijësh në mes të 2 dhe 10 vjeç, që vuanin nga çrregullimi i përhapur në zhvillim, një grup tjetër që ishin të shëndetshëm dhe grupi i tretë, i përbërë nga fëmijë me autizëm. Testet kanë treguar praninë e një anomalie të trurit në fushën e Stërvitjes, vetëm në grupin e tretë.

Rezultatet
Puna e shkencëtarëve është përqendruar në një shënues të ri të vendosur në pika të ndryshme të lëvores cerebrale, ku formojnë ‘rrudha’. Kjo mund të tregojë se bëhet fjalë për lindjen e këtyre ‘formave’ të sëmundjes në këtë zonë, në një fazë shumë të hershme të zhvillimit të trurit, me shumë mundësi nën ndikimet gjenetike. Rezultatet treguan një lidhje midis thellësisë së “brazdave” dhe aftësisë së komunikimit të pacientëve të rinj. Për fëmijët autikë, në fakt, hendeku ishte më pak i thellë dhe aftësia në gjuhë ishte e komprometuar.

Një shpresë e re
Hulumtimi francez ofron mundësi reale për diagnostikimin e hershëm të autizmit. Deri më tani, sëmundja mund të diagnostikohet vetëm duke monitoruar për shenja klinike të ndërveprimit, pa “hyrë” në tru. Qëllimi i ardhshëm i studiuesve është të përsosin teknikën, duke e bërë atë 100% efektive.

Zbulimi i proteinës së lidhur me sindromin Rett
Nga një hulumtim ndërkombëtar vjen një shans i ri për shërimin e sindromës Rett, një formë e rrallë dhe e rëndë e autizmit fëminor me bazë gjenetike, që ndikon pothuajse ekskluzivisht gjininë femërore. Studimi ka përfshirë edhe universitetet dhe institutet kërkimore të rajoneve të ndryshme italiane.
“Pas gati dy vjet kërkimesh, është e mundur të tregohet se ndryshimet në nivelet e disa proteinave, veçanërisht të një proteine të quajtur NPP-5, paraprijnë dhe shoqërojnë gjendjen e sëmundjes në trurin e minjve mutantë,” deklaroi Joussef Hayek , bashkë-autor i studimit.